2021-12-08

Aluminiumstativ, enkla sätt att förbättra din montageprocess

Niclas_montör_Rollco

Det finns mycket som man kan göra för att effektivisera sin konstruktion av aluminiumprofiler. Bra ritningsunderlag, av rätt kvalité, är en viktig faktor för efterföljande moment i produktionen. Smarta tillbehör som förenklar montaget är en annan. Vår montör Niclas berättar mer.


Niclas Hellgren arbetar sedan flera år som montör på Rollco. Han kommer dagligen i kontakt med aluminiumstativ som Rollco tillverkar åt sina kunder, då oftast i montagefasen. Vi passade på att ta några ord med Niclas för att ta vara på hans kunskaper inom området, och hörde efter om han hade några tips rörande montage och konstruktion av aluminiumstativ att dela med sig av.

Niclas 3 tips till konstruktörer (och montörer…)

 • FootPlate_SZ0209S

  Använd alltid fotplatta vid montage av fot

  Vad är då en fotplatta egentligen? En fotplatta används när man ska montera en fot på ett aluminiumstativ, särskilt om det är en lång gänga på foten. Den gör själva  montaget enklare och det blir lättare att justera foten i efterhand.              
  – När man använder fotplatta slipper man att gänga i profilen, säger Niclas. Tänk på att den bygger några  extra mm i höjd. Du behöver därför inkludera den i din ritning redan från början, annars kommer du tvingas att designa om din konstruktion när det är dags att montera. Fotplattan finns tillgänglig för tre olika profilstorlekar, 40x40, 40x80 och 80x80. 

 • Rita profil för profil – spara tid och minimera risken för fel
  Ofta kan man se ritningar som visar ett komplett aluminiumstativ, en så kallad översiktsritning. Ritningarna har små bubblor som beskriver varje delmoment som ska göras, intill respektive del. Desto fler delar och moment som ritningen innehåller, desto större risk för fel vid ritningsläsning i verkstaden.
  Då är det är bättre med en ritning som visar profil för profil, alltså en ritning för varje del av konstruktionen som ska bearbetas på något sätt. Det eliminerar risken att operatören t.ex. råkar borra i fel balk eller gör något annat felaktigt ingrepp som leder till att man kanske får kassera den aktuella delen.
  – Det ställer högre krav på konstruktören som ritar, men det lönar sig, menar Niclas. Det ger en ketchupeffekt och ökar kvalitén i alla efterföljande led. Ett fel som görs vid t.ex. borrning, kanske inte upptäcks förrän det är dags för slutmontage, och kan bli kostsamt, både i form av nytt material och försenad leveranstid. Rätt från början är vad man ska sikta på säger Niclas.
 • Bygg efter CAD-modell istället för pappersritning
  – Det kan låta som en självklar sak, men en pappersritning har bara två dimensioner, du kan inte snurra på stativet på en översiktsritning i papper hur mycket du än försöker. Ändå ser man ofta fortfarande 2D, pappersritningar. Varför används då fortfarande 2D-ritningar på papper i många tillverkningsprocesser? Vana, tradition och motstånd mot förändringar är förmodligen några av anledningarna, tror Niclas. Det tar tid att ställa om till nya arbetssätt.

  Särskilt när det gäller större, mer komplicerade stativ kan en 3D modell på dator underlätta oerhört för montören. En 3-D ritning kan man inspektera från alla håll och kanter. Alla montörer på Rollco har utbildning i ritningsläsning, och har god förmåga att tolka även digitala 3D ritningar, berättar Niclas.

Aluminiumsystem

 

Tipsa en vän eller kollega: