2021-02-19

Att välja rätt förbindning till rätt aluminiumkonstruktion

När du ska bygga en aluminiumkonstruktion är det lätt hänt att du blir förvirrad när du ska välja förbindningar. För vilken passar egentligen till vad, och vilka för- och nackdelar har de? Vi bad vår säljare David Hirvonen att reda ut frågorna.

Aluminiumkonstruktion

 

Fyra typer av förbindningar till aluminiumkonstruktionen

Det finns lite olika varianter av förbindningar men här fokuserar vi på de fyra vanligaste, Standard, Central, Universal och Automatisk.

– De har alla sina för- och nackdelar, beroende på vad din aluminiumkonstruktion har för syfte och vilken budget du har, säger David.

Läs mer om linjärsystem och aluminiumsystem


 

Standardförbindningen är enkel

HubSpot Video

 

– Det här är en av de vanligaste förbindningarna. Den är dessutom en av de enklaste och starkaste. Eftersom den är dold i spåret är den väl lämpad om du planerar att sätta i någon form av skivmaterial. Den motstår tunga vibrationer och används därför ofta för att bygga ramar eller stommar till maskiner. Nackdelen är att den kräver att du bearbetar aluminiumprofilen eftersom du behöver ta upp hål och gängor. Den klarar dessutom enbart räta vinklar.


 

Centralförbindning är diskret men vibrationskänslig

HubSpot Video

 

– Precis som standardförbindningen är centralförbindningen enkel. Den lämpar sig väl för till exempel maskinskydd eftersom det går lätt att sätta skivmaterial runtomkring. Dessutom är den helt dold, vilket gör den till ett bra val om man har profiler med täckta sidor och vill att slutresultatet ska bli slätt och snyggt.

En fördel jämfört med standardförbindningen är att den inte är helt fixerad.

– Centralförbindningen kräver enbart bearbetning av den ena aluminiumprofilen och kan därmed delvis justeras i efterhand.

Prismässigt ligger den mellan standardförbindningen och universalförbindningen.

– Nackdelen med centralförbindningen är att den inte klarar av tyngre laster och att den är känsligare för vibrationer. Den passar bra till maskinskydd och klarar av att ta upp de krafter som skyddet kan tänkas utsättas för, men fungerar sämre i applikationer där vibrationer uppstår.


 

Universalförbindningen är stark

HubSpot Video

 

– Universal är den absolut starkaste förbindningen. Den används ofta för stativ av olika slag och klarar tunga förflyttningar. Det gör att den är mest lämpad när du ska bygga en aluminiumkonstruktion med hängande last. Även universalförbindningen kräver bearbetning, men bara i en av profilerna. Den är lätt att montera och används alltid i par, annars riskerar den att brytas.


 

Automatisk förbindning är flexibel

HubSpot Video

 

– Fördelen med den automatiska förbindningen är att det inte krävs någon bearbetning av profilen. Allt som behövs för montering är två insexnycklar. Det går snabbt och lätt vilket gör det smidig till exempel när du bygger en aluminiumkonstruktion ute på plats. Den är också ett lämpligt val om du ska bygga till något på en redan befintlig profil.

Många gånger används den som ett komplement till de andra förbindningarna eftersom den är något dyrare. Den främsta fördelen är dock flexibiliteten.

– Om du till exempel börjar bygga en arbetsbänk men inte är riktigt klar över hur den ska se ut, går det att ändra efterhand. I och med att du inte bearbetar profilerna behöver du inte börja om från början om du vill ändra på konstruktionen under tiden.

New call-to-action

Tipsa en vän eller kollega: