2020-05-01

Lägre livscykelkostnad för linjärsystem med öppen standard

AdobeStock_308331989

När det gäller komponenter till linjärsystem finns det en uppsjö av olika tillverkare och leverantörer. Att navigera bland dessa och hitta den som motsvarar dina krav är inte det lättaste. Men genom att välja komponenter som är direkt utbytbara mot andra fabrikat, så kallad öppen standard, ser du till att inte låsa in dig eller binda dig till en enda tillverkare.

Enklare att byta komponenter i linjärsystem med öppen standard

En komponent med öppen standard kan ersättas med en annan motsvarande oavsett fabrikat. Vissa tillverkare har dock tagit fram en egen standard, till exempel med specialhöjd på en vagn, som inte kan bytas mot något annat alternativ. Att använda den här typen av specialkomponenter skapar alltså en inlåsningseffekt där ingen del i konstruktionen kan ersättas med produkter från en annan leverantör.

Detta leder till en högre livscykelkostnad eftersom hela lösningen måste bytas ut om du vill byta leverantör, något du undviker genom att välja öppen standard. 

New call-to-action

Komponenterna är ofta lagerhållna

En fördel med komponenter som har öppen standard är att leverantören alltid har dem hemma, åtminstone de som har ett stort lager. Det innebär att det alltid går snabbt och är enkelt om någon komponent skulle behöva bytas ut.

Komponenter som är specialgjorda och som inte går att kombinera med andra har ett begränsat antal leverantörer. I vissa fall finns de enbart tillgängliga via det företag som utvecklat standarden, vilket skapar risk för begränsad tillgång och leveransförseningar.

Samtidigt är det viktigt att tänka på att till exempel vagnar och skenor hänger ihop. Man kan inte sätta ett fabrikats vagn på en annans skena. På samma sätt är det med kulskruvar där man alltid måste ha samma märke på både muttrar och skruvar.

Se våra lösningar

CTA_pillar-page-optimera-inkop

Tipsa en vän eller kollega: