2022-10-27

När ska man använda sig av en U-skena?

U-skenan är en robust lösning som passar till applikationer där precisionen inte är den viktigaste faktorn. Systemet är uppbyggt för att ta upp avvikelse i parallellitet, vilket ger en enkel och smidig inbyggnad.

Varför väljer man U-skenan?

Är du ute efter en tålig lösning som dessutom tar tunga laster, kan U-skenan vara en lämplig produkt. Med ett visst glapp mellan rulle och skena har den förmågan att naturligt balansera eventuella parallellitetsproblem, vilket underlättar inbyggnaden.
På grund av sin robusthet är systemet ofta självbärande. D.v.s., det behöver inte alltid skruvas fast mot någon form av stöd.

Montage av U-skena

Vi frågade vår ingenjör Pontus hur man går till väga när man monterar en U-skena. Pontus berättade att det finns tre olika huvudkoncept för detta:

Skruva den
Skenorna är ohålade i grunden, men vi kan borra dem så att det går att skruva fast dem, som man gör med många andra skenbaserade styrningar.

Med konsoler
Det finns anpassade konsoler för U-skenan. Konsolerna klämmer fast skenan, och gör det möjligt att byta eller justera den vid behov.

Svetsning
U-skenan går att svetsa fast. Den är tillverkad av material som är svetsbart. Ett exempel på där denna metod används är i masten på en gaffeltruck. Där är svetsar man en ram av skenorna. Ett rationellt och stabilt tillvägagångssätt för att få skenan få plats.

Tips från Pontus:

  • U-skenan ger dig ett robust alternativ till andra skenstyrningar
  • Använd U-skenan för att undvika parallellitetsproblem
  • Använd skruvning, konsoler eller svetsning för montage

Fråga en ingenjör om produkter för linjär rörelse

 

Tipsa en vän eller kollega: