2023-01-26

Svarv och fräs, hemmaplan för Rollcos maskinoperatör Annelie

Annelie och Harmid i Rollcos verkstad

Kreativiteten går igen både i arbetet med att bearbeta kulskruvar och axlar, så väl som i hennes hobby, att gjuta i betong. Svarvning och fräsning är några av de uppgifter som Annelie dagligen ansvarar för i Rollcos verkstad.


Namn: Annelie Jonsson
Ålder: 55 år
Position: Maskinoperatör på Rollco, Helsingborg
År på Rollco: 12 år, anställd sedan 2010

Arbetsuppgifter

I Rollcos maskinpark känner Annelie sig hemma, här har hon arbetat i hela 12 år. När hon började på företaget var de tre anställda maskinoperatörer, idag är de sex.

– Vi hade endast två styrda maskiner i verkstaden när jag började, idag har vi fem. Det har hänt en del, berättar Annelie.
Hennes arbetsuppgifter består av att manövrera och programmera verkstadens svarvar och fräsar. I maskinerna bearbetas kulskruvar, axlar, olika sorters aluminium med mera, allt enligt kundernas önskemål. Det tillverkas även en del ingående komponenter som används vid tillverkning av Rollcos linjärenheter.

Roligast

Annelie tycker att det roligaste med hennes arbete är att hon har mycket frihet under ansvar. Hon har alltid en körplan att utgå från, men har stor frihet att själv planera sitt arbete.

–Jag gillar det, säger Annelie.

Utmaningar i det dagliga arbetet

Annelie och hennes kollegor är beroende av ett fullständigt och korrekt ritningsunderlag för att kunna utföra sitt jobb. Det kan komma direkt från kunden eller från Rollcos teknikavdelning. Det händer då och då att det är fel på någon ritning, det kan t.ex. saknas något mått eller någon tolerans.

– Vi chansar aldrig, säger Annelie, som sätter stolthet i att jobbet ska bli korrekt utfört. Om något är oklart är det bara att vända tillbaka till säljaren eller vår teknikavdelning för att klargöra.

Operatörerna på Annelies avdelning arbetar proaktivt och kontrollerar alltid sitt arbete när det är färdigt för att eliminera risken för fel och reklamationer.

På frågan om de påverkats mycket av Covid-19 och kriget i Ukraina säger Annelie att de inte märkt av någon direkt materialbrist.

– I alla fall inte jättemycket. Vi har ju ett väldigt stor lager av både kulskruvar och axlar. Det har nog gjort så att vi inte drabbats lika hårt som en del andra företag, säger hon.

Vad kännetecknar Rollco som företag?

– Att vi ska leverera snabbt och kunna hantera snabba puckar. Ibland går det inte, men vi vill alltid. Det kan vara många saker runt omkring som ställer till det. Personer kan bli sjuka t.ex. Vi brukar försöka att rotera personal, men på vissa positioner funkar inte det. Det krävs en viss utbildning för att kunna utföra mycket av arbetet på min avdelning.

– Sen har vi alltid kunden i fokus. Det är så vi vill ha det, allt annat får gå vid sidan om, säger Annelie.

Ritningar och digitalisering

Under Annelies år inom yrket har den digitala utvecklingen verkligen tagit fart. Hon berättar att maskinerna idag är förberedda för att kunna ta emot ritningar rakt in digitalt.
– Vi är inte riktigt i mål med det ännu, men det är något vi jobbar mot.
Det är en utveckling som Annelie möter med lite blandade känslor. Samtidigt som hon kan se den ekonomiska vinningen med digitalisering uppskattar hon att vara den som skapar programmen till maskinerna.

– Det är ju det som är det roligaste, säger hon.

Bästa med att jobba på Rollco

– Jag jobbar i en extremt bra arbetsgrupp. Så har det inte alltid varit genom åren. Nu kommer vi väldigt bra överens i gruppen. Det är roligt att gå till jobbet.

Om du var tvungen att arbeta, men utan att behöva pengar, vilket jobb skulle du då välja?

– Jag skulle nog vara här. Jag tror det. Jag skulle vara här, men inte lika mycket kanske. Sen kanske ha min hobby lite mer på halvtid. Skulle jag vinna mycket pengar tror jag inte att jag skulle sluta att jobba. Det är ju det som gör att man mår bra.

Annelie berättar att hon gjuter i betong på fritiden och har också börjat gjuta ljus den senaste tiden.

– Betongen kräver att jag är i en verkstad, men ljusen kan jag faktiskt göra hemma. Jag gillar det, det är avkoppling, säger hon.

Ola innesäljare på Rollco

Tipsa en vän eller kollega: