2023-12-18

Hasan svarvar tapp med kilspår på en kulskruv

Lång erfarenhet och ett stort kundfokus gör Rollcos maskinoperatör Hasan till en tillgång för företagets kunder. Han visar här hur en typisk kulskruvsbearbetning bestående av tapp, kilspår och invändiga gängor kan se ut.

En erfaren maskinoperatör

Hasan arbetar som maskinoperatör i Rollcos verkstad sedan 19 år tillbaka. Under åren har han lärt känna företagets kunder och deras behov väl. Han manövrerar dagligen två svarvar från DMG MORI, varav den i filmen är av modell NLX2500Y. De bästa svarvarna på marknaden, enligt honom själv.

Han sköter själv all programmering av sina maskiner. Han jobbar ofta med snäva toleranser, ibland ner till 1/1000 mm. På verkstadsavdelningen finns det idag totalt fyra svarvar, tre styrda och en manuell.

Bearbetning av kulskruv 40x05

I filmen visar Hasan när han svarvar en tapp som är 25 mm med h6 tolerans, samt kör ett kilspår på en kulskruv av modell 40x05. Bearbetningen görs enligt ritning från en av företagets kunder. I båda ändarna är det även gjort invändiga M16 gängor i en annan maskin i verkstaden.

Rollco_Kulskruvar

Anledningen till att man väljer att bearbeta skruven i flera olika maskiner är för att effektivisera flödet i verkstaden. Vid större serier kan flera personer arbeta på en order samtidigt. Just de här kulskruvarna bedömer Hasan att Rollco har tillverkat i mer än 15 år.

Han berättar att han i sina maskiner kör allt från enstaka kulskruvar/axlar, till serier om upp till 300 st.

Slutord från Hasan

– Man måste älska sitt jobb, annars funkar det inte. Jag jobbar alltid för kunderna, för att uppfylla deras behov, säger han.

Tipsa en vän eller kollega: