2023-02-02

Kim, verkstadschefen som brinner för både kunder och medarbetare

Kim verkstadschef på RollcoEn dansk, djurtokig verkstadschef med ett brinnande engagemang. Kim hör till veteranerna på företaget med sina hela 22 år som anställd. När han började på Rollco var han den förste och ende som arbetade på både lager och verkstad. Han och företagets grundare har genom åren hjälpts åt att bygga upp Rollcos lager och verkstad till vad det är idag, 22 år senare.


Namn: Kim Örnfeldt Lodin     
Ålder: 59 år
Position: Verkstadschef på Rollco, Helsingborg
År på Rollco: 22 år, anställd sedan 2000

Vad gör en verkstadschef på Rollco?

Kim har det yttersta ansvaret för allt det praktiska som rör Rollcos lager och verkstad. Inköp av inventarier, underhåll och mycket mer.
Kim berättar att hans största arbetsuppgift idag ändå är att på olika sätt ta hand om personalen han ansvarar för, totalt 26–30 personer.

– Siffran kan variera lite då vi ofta tar in praktikanter samt ibland har en del extraarbetare, säger Kim. Men kort och gott är det alla som jobbar på Rollcos verkstad och lager i Helsingborg.

En mansdominerad miljö, men antalet tjejer ökar

– Idag arbetar fem tjejer på Rollcos lager och verkstad, berättar Kim. Vi har en tjej i bearbetningen som arbetar som maskinoperatör, två tjejer på våra montageavdelningar, och två tjejer på vårt lager. Det är en mansdominerad bransch som bland annat innefattar mycket tunga lyft, men vi är väldigt glada när vi också lyckas locka till oss tjejer. Andelen kvinnor har ökat de senaste åren, något som vi aktivt har jobbat för.

Vad är roligast med ditt arbete?

– Det är personalen, svarar Kim utan att tveka. Jag drivs av att hjälpa människor och få dem att växa. Har man bara viljan så tror jag att man kan klara av det mesta. Och jag tycker om att finnas där som ett stöd och sporra människor till att lyckas med det de vill åstadkomma.

Vad tycker du kännetecknar Rollco?

– Det är ett fantastiskt företag. Det måste jag säga. Jag har varit här i så många år och trivs fortfarande lika bra. Det är fantastiskt kul att få ha varit med från början och bygga upp det till vad det är idag.

Jag tycker personligen att Rollco står för att alla ska ha en bra arbetsmiljö. Vi ska ha bra kollegor, människor ska trivas på Rollco, en bra gemenskap. Vi hjälps åt att ta hand om varandra.
Det finns en gammal kultur, som sitter lite i väggarna, som är lite av anledningen till att Rollco har blivit vad det är idag. Den arbetar vi hela tiden för att förmedla till alla nyanställda när företaget växer.
Det blir en ny kultur, men med grundvärderingarna kvar.

Kunder

I sin roll som verkstadschef kommer Kim inte i kontakt med företagets kunder så ofta. Han präglas dock av det kundfokus som genomsyrar Rollco som företag. För honom är det självklart att alltid ställa upp för att lösa ett problem om en kund behöver det. Han berättar om en gång när en kund från Norge hade ett maskinhaveri.

– Vi tillverkade en bearbetad kulskruv akut en fredag eftermiddag och jag tog med skruven hem. När kunden som kört från Norge kom fram sent på kvällen, fick han så klart först komma in på lite mat hos mig och min fru, innan han vände hemåt igen, berättar Kim. Det finns många liknande historier…

– Blir jag kontaktad på helgen av någon säljare som behöver hjälpa en kund akut, så löser vi alltid det, säger Kim.

Från reklamation till reklam-aktion

– För ett tag sedan var jag och vår montör Henrik på Jylland hos en dansk kund. Vi åkte dit för att kunden hade problem med våra produkter, en reklamation. Efter att vi spenderat några dagar där och hjälpt kunden, slutade det med att vi i stället fick med oss order på ännu fler saker hem.
Genom den personliga kontakten, en väl omhändertagen reklamation, stärktes vår relation med kunden. Kundfokus är allt.

Om du var tvungen att arbeta, men utan att behöva pengar, vilket jobb skulle du då välja?

– I en bar på Hawaii eller i Thailand! Det hade nog varit jätteroligt. Fint väder, leva för dagen. Hade jag inte behövt pengar så hade jag definitivt ändå velat fortsätta jobba. Men det skulle har varit något man gjorde bara för att man hade lust, och kanske lite när man kände för det. Jag tror jag hade passat ganska bra i en bar i ett varmt land.

New call-to-action

Tipsa en vän eller kollega: