2022-06-29

Lagerautomation med visionkamera och linjärenheter

Blog_Visionkamera_2

Lagerflöden kan bli mer effektiva genom att implementera olika automationslösningar. Ett exempel är visionkameror som passar utmärkt att kombinera med en eller flera linjärenheter. Tillsammans kan de automatisera delmoment och därigenom bidra till en effektivare produktion. I det här blogginlägget berättar vi mer om visionkameror i kombination med linjärenheter.

Vad är en visionkamera?

En visionkamera, eller ett visionsystem som det också kallas, kan användas som kontrollenhet i många typer av applikationer. Visionkameran består av en sensor som kan läsa av färg, form eller streckkod samt en controller som sedan förmedlar vidare processad data. Informationen som samlas in kan sedan styra andra delar av applikationen, exempelvis vilken position en linjärenhet ska förflyttas till. Moment kan på så sätt automatiseras och den manuella hanteringen minskar.

Visionkamera i kombination med linjärenheter

Genom att kombinera en visionkamera med exempelvis en eller flera linjärenheter kan ett smart och avancerat system skapas. En sådan lösning skulle kunna ses i sorteringsmaskiner, pick & place-applikationer eller vid formatomställningar. I lagerflöden kan data från denna typ av system vara av högsta vikt. Att implementera en visionkamera i en applikation som hanterar och sorterar varugods kan spara både tid och resurser jämfört med manuell hantering. Det kan dessutom minska antalet fel.

Exempel på automationsflöde

I videon nedan visar vi en maskin som består av en visionkamera, bandtransportörer och linjärenheter. Storleken på klossen registreras av visionkameran och information skickas vidare för styrning av linjärenheten. Linjärenhetens position justeras. När nästa kloss passerar på bandet registrerar visionkameran data på nytt och så fortsätter cykeln. Detta illustrerar ett förenklat exempel på ett automationsflöde.

 

lagerautomation

Tipsa en vän eller kollega: