2023-02-09

Matilda monterar Aluminiumkonstruktioner på Rollco

Matilda montör Rollco

Ett kreativt arbete är något som Matilda på Rollcos montageavdelning uppskattar. Att jobbet ständigt varierar och det ofta är nya typer av konstruktioner att montera ser hon också som positivt.


Namn: Matilda Holmerin
Ålder: 28 år
Position: Montör Alu-montage på Rollco, Helsingborg
År på Rollco: 1 år

Arbetsuppgifter

På avdelningen för aluminiummontage arbetar idag totalt fyra personer. Matilda är den enda tjejen, men det är inget som stör henne. Hon tycker tvärtom att det är kul och ser det som en utmaning att visa att tjejer också klarar av att utföra denna typ av jobb.

Hennes huvudsakliga arbetsuppgift består i att montera ihop olika typer av aluminiumkonstruktioner enligt ritning från företagets kunder. Vid behov borrar och kapar hon också aluminiumprofiler.
Några exempel på vanliga produktapplikationer som Matilda bygger är aluminiumstativ, maskinskydd, verktygsvagnar och bandtransportörer.

– Ibland händer det att kunden själv gör montaget. Vi levererar då så kallade ak-kit, vilket innebär färdigkapade och borrade profiler i rätt längder med tillhörande accessoarer som skruvar och förbindningar. Allting kontrollmäts och räknas noga före leverans, sen gör kunden slutmontaget själv, berättar Matilda.
Detta kan vara en fördel om man har väldigt skrymmande konstruktioner som kan vara svåra, eller till och med omöjliga, att frakta på bil.

Roligast med jobbet

– Ingenting är det andra likt, allting är unikt. Även om det är samma typ av produkt så är det hela tiden nya designer att jobba med. Det är utmanande och man hinner aldrig bli uttråkad, säger Matilda.

Montage ute hos kunder

Det händer att någon i arbetsgruppen får följa med och hjälpa till vid montage och installation hos slutkunden. Då Matilda endast varit anställd på företaget i ett år har hon ännu inte hunnit vara med om detta, men det är något hon gärna skulle vilja göra i framtiden.

– Det hade varit kul att se var våra produkter hamnar och vad de används till. Vi får ofta inte så mycket mer information om applikationen än själva ritningen, säger hon.

Utmaningar

Det som Matilda spontant kommer att tänka på som utmanande är när ritningar inte är kompletta. Det kan vara ritningar från kunderna eller från Rollcos teknikavdelning. Är något oklart får man gå tillbaka till källan och kontrollera hur det ska vara.

En annan sak hon märkt av är att det stötvis varit en del problem med materialbrist relaterat till det rådande världsläget.

– Men inte så det varit någon katastrof, arbetet har flutit på relativt smärtfritt ändå, säger Matilda.

Hur skulle du som inte jobbat så länge på företaget beskriva Rollco?

– Jag tycker att det är ett företag som månar om sina kunder och vill dem väl. Man försöker alltid göra allting för att lösa alla situationer på bästa sätt om det uppstår något problem.

Det bästa med att jobba på Rollco

– Arbetet är utmanande. Här är alla snälla och vänliga mot varandra. Det är en väldig bra sammanhållning på hela företaget, även när det gäller mellan kontoret och verkstaden.

Om du skulle jobba med något bara för att det var roligt utan att du behövde pengar, vad skulle du göra då?

– Hmm… Svår fråga. Jag tror att jag fortfarande hade jobbat med något liknande. Att använda kroppen och händerna för att bygga ihop något, men jag vet inte riktigt vad. Något kreativt i alla fall.

Ola innesäljare på Rollco

Tipsa en vän eller kollega: