2024-02-16

Smarta tillval till din bandtransportör

BF Belt conveyor knife edgeSkapa sömlösa övergångar med knivkant, distribuera ditt gods med medbringare eller skapa större synkroniserade system av bandtransportörer. Genom olika tillval har du möjlighet att anpassa din bandtransportör så att den utför sitt jobb på bästa sätt.

Optimera din design med rätt tillval

En bandtransportör är ofta en unik design som anpassas för att passa just den aktuella tillämpningen så bra som möjligt. Det finns många olika tillval man kan dra nytta av som kan vara bra att känna till när man designar sin transportör. Vi har sammanställt ett axplock av smarta tillval och valmöjligheter som finns tillgängliga.

Medbringare – bra vid lutande bandtransportörer

Sluttande bandtransportör med medbringare

Medbringare är monterade tvärs med körriktningen på transportörens band. De hjälper till att separera gods samt säkrar godsets placering. Medbringare är särskilt lämpliga vid lutande transporter. Storlek, form och placering av medbringare anpassas efter gods och aktuella behov

Knivkant – för mjuka övergångar

Bandtransportörer med knivkant används i applikationer där små eller ömtåliga delar behöver flyttas från en transportör till en annan. De skapar en mjuk övergång mellan två sektioner och förebygger att gods trillar mellan springorna. Knivkantslösningar är vanliga ofta inom livsmedelsBF Belt conveyor knife edge och farmaceutiska tillämpningar. Knivänden går att få på in-  eller utmatningssidorna, eller båda.
Med knivkantslösningen kan änddiametern minskas till Ø 20 mm.

Sidostöd – guidning av både gods och rem

Sidostöd hjälper till att styra och hålla godset på plats på transportbanan, men är också lite styrande av själva remmen. Vid t.ex. kvadratiska banor finns det en risk Bandtransportör BF med sidoväggar/kantstödatt bandet kan vandra, då kan sidostöd vara till hjälp för att säkra att bandet går felfritt. Sidostöd går att få i olika höjder och på antingen en eller båda sidor. Det finns flera olika typer av lösningar som t.ex. bockade plåtar och justerbara sidostöd.

 

Olika bandtyper

Förutom vanliga PVC-band finns det ett stort utbud av olika bandtyper. Om bandet ska transportera livsmedel är det alltid viktigt att försäkra sig om att bandet är livsmedelsgodkänt. Vi ger här ett par exempel på olika band:

  • TPO-band. Band som är ytbehandlade med TPO (Thermoplastic Polyolefin) är PVC-fria. De innehåller inga ftalater eller halogener. Det kan vara lämpligt om bandet kommer att vara i frekvent kontakt med människor.
  • TPU-band. Om din produktion hanterar frysta livsmedel bör du tänka på att välja t.ex. ett TPU-belagt band som har hög flexibilitet vid låga temperaturer.
  • SI-band. Silikongummi har hög temperaturbeständighet, god släppförmåga och hög kemikaliebeständighet. De lämpar sig för exempelvis bakverk, choklad och frysta livsmedel.
  • NBR-band. Slit-, olje- och fettbeständig friktionsbeläggning av NBR-gummi ger hög bestående friktion mellan rem och remskiva. Det kan vara lämpligt inom bl.a. pappers-, trä- och tillverkningsindustri.

Synkroniserad parallelldrift

Synkroniserade parallella banor kan byggas med hjälp av en synkroniseringsaxel som förbinder två eller flera bandtransportörer. Hela system kan, om man vill, då köras med hjälp av endast en motor via änddrift. Hur man väljer att designa systemet för parallelldrift beror på förutsättningarna för varje tillämpning. Faktorer som storlek, form och vikt på det material som ska hanteras och även transportavstånd, hastighet och noggrannhetskrav behöver beaktas.

Två_synkroniserade_bandtransportörer
           Fyra synkroniserade bandtransportörer

Huvar & skyddskåpor             

Huvar och skyddskåpor designas efter behov. Ett exempel är vision-skåp för vision-kameror. Skåpen har helt täta väggar, ofta av plåt, och lister som effektivt stänger ute allt ljus. I skåpen finns det en kamera och dedikerad ljuskälla som identifierar placering av föremålen på bandet så att exempelvis en plockrobot kan plocka upp dem.

Belt conveyor with cover

 

Tipsa en vän eller kollega: