2023-12-11

Spara tid med färdigbearbetat

Toppbild_Bearbetning_Göran

I Rollcos verkstad i Helsingborg bearbetar vi dagligen kulskruvar, axlar och en mängd andra produkter. Oftast får vi ritningsunderlag från våra kunder som visar hur en viss produkt ska svarvas eller fräsas, men vissa kunder väljer att köpa obearbetat material, oftast för att själva göra bearbetningen.

Klar för montage direkt vid leverans

Den främsta fördelen med att köpa, till exempel en färdigbearbetad kulskruv, är att den oftast går att montera direkt. Det är tidseffektivt och kräver inga resurser i form av personal eller maskiner. Oftast levereras kulskruven färdig med kulmutter och lager, och leverantören ansvarar för att allting blir korrekt monterat. Alternativet att bearbeta själv kräver kompetens samt rätt maskiner och verktyg.

Rollco_Kulskruvar

Utmaningar med olika material

Vi pratar med Göran som är maskinoperatör på Rollco och hör med honom om utmaningarna med att bearbeta kulskruvar och precisionsaxlar.

– Att arbeta i härdade material kräver kunskap och framför allt stabila och bra maskiner. Det går inte att göra i vilken svarv som helst. Det har hänt många gånger att kunder valt att bearbeta själv men återkommit till oss eftersom de inte själva klarat av det. Själva bearbetningen kan kanske verka enkel, men det är materialet och de snäva toleranserna som gör det svårt.

– Även om jag på tidigare arbetsplatser bearbetat detaljer med väldigt hög precision, så är detta något helt annat, säger Göran.

Rätt från början

Vi frågar Göran varför det är så viktigt att få rätt underlag från kund.

– En förutsättning för att göra en så bra bearbetning som möjligt är att vi får komplett ritningsunderlag med alla mått och toleranser, även referensmått. Det får inte finnas några frågetecken. De flesta av våra kunder har full koll på form och lägestoleranser, men det händer att vi måste återkomma till kunden för att få mer information.

Rollco_Kontroll_kulskruv

Av de kulskruvar som bearbetas i verkstaden är 10-15% Rollcos standardbearbetningar. Resten, samt övriga produkter som till exempel axlar och profiler, är kundspecifika.

Yrkesstolthet och arbetsglädje

Rollcos bearbetningsavdelning har ovanligt få reklamationer och vi frågar Göran vad deras hemlighet är.

– Vi har alla en yrkesstolthet. Det tillsammans med mycket erfarenhet, kunskap och en känsla för jobbet. Vi vill göra rätt och vill inte lämna ifrån oss en bit som inte är perfekt.

– Sen trivs vi ihop, skrattar och har kul på jobbet. Det är A och O.

Tipsa en vän eller kollega: