2021-04-01

Tänk efter före när du konstruerar ett aluminiumstativ

Att konstruera ett aluminiumstativ handlar först och främst om att skapa en fungerande lösning. Men det handlar även om att optimera konstruktionen så att monteringen blir enkel och kostnadseffektiv utan att göra avkall på kvaliteten. Våra montörer Henrik Rönn och Niclas Hellgren ger några tips till dig som är konstruktör.

blogg-intervju-henrik-niclas-2000x667

5 tips på hur du konstruerar ett bättre aluminiumstativ

Vilken sorts förbindning du väljer, spårdjup på profilen och olika typer av fötter är några av de saker du behöver tänka på när du konstruerar ett aluminiumstativ. Här har vi satt samman fem tips på hur du ser till att din konstruktion går snabbt att montera och fungerar optimalt.  

1. Välj rätt förbindning

För att binda ihop aluminiumprofilerna finns det ett tiotal olika typer av förbindningar. Här gäller det att välja rätt så att både tillverkning och montage blir så enkel som möjligt. När det gäller skivmaterial är centralförbindning eller en specialvariant av standardförbindning att föredra. Vad man ska välja beror på vilken hållfasthet man vill uppnå.

– Generellt kan man säga att en dyrare förbindning ofta ger en kortare bearbetningstid, säger Henrik. I slutändan blir kostnaden därmed ungefär densamma oavsett vilken förbindning man väljer. Ett gott råd är därför att inte stirra sig blind på priset.

2. Tumregler för att måttsätta skyddsglas

Ett maskinskydd utgörs ofta av plastskivor som fästs antingen med fästblock eller sätts direkt i aluminiumprofilens spår. Olika system har olika spårdjup vilket påverkar måttet på skivan. Om det till exempel är system 5 måste man lägga till 10 mm till innermåttet på rutan runt om. För system 6 gäller 15 mm och system 40 gäller 20 mm.

– Vi brukar också rekommendera att välja en glastjocklek på 5 mm i stället för 4 mm oavsett om du ska spåra dem eller använda block, säger Niclas. Det är ingen stor skillnad i tjocklekarna, men 5 mm har bättre hållfasthet och ser bättre ut.

stativ

3. Tänk igenom valet av fötter

Vilka fötter man ska välja är inget som man brukar ägna så mycket eftertanke, men det finns det faktiskt skäl att göra. Det påverkar nämligen monteringstiden.

– Vi rekommenderar fotplatta, för den är betydligt enklare att montera, säger Henrik. Man slipper gänga centrumhål i aluminiumprofilen. Som konstruktör kanske man tänker att det blir billigare utan fotplatta, men helheten blir mer prisvärd. Det går mycket snabbare att sätta en fotplatta eftersom den är färdiggängad.

New call-to-action

4. Använd rätt handtag

Vilken typ av handtag man väljer har även det betydelse för monteringstiden. Att välja ett handtag med hål i stället för ett gängat handtag innebär att det kan skruvas fast utifrån istället för bakifrån genom profilen.

– Det blir en lägre bearbetningskostnad eftersom vi annars måste sätta profilen i en pelarborr och ta upp hål i den, säger Niclas.

Generellt är det effektivare att arbeta med öppna profiler och jobba med spårmuttrar istället för att bearbeta profilen.

– Det blir alltid enklare när man arbetar med systemet som det är tänkt, säger Henrik. Att dra nytta av alla dess fördelar och låta det jobba för en, snarare än mot en.

5. Trimma in bandtransportören

Det sista tipset är lite mer från montör till montör och handlar om intrimning. När en bandtransportör levereras är banden alltid injusterade, men det kan behövas en ny intrimning när bandtransportören väl är på plats. Underlaget där bandtransportören placeras har stor påverkan och det kan ha skett en utsträckning av banden under transporten. Hur detta görs beror på typ av drift.  

– Om det är änddrift är det inga konstigheter, då finns det tre justeringspunkter i hörnorna som trimmar in rullarna så att bandet går rakt och fint, berättar Henrik. Vid mittdrift finns det åtta justeringspunkter och där rekommenderar vi att man justerar dem på mitten, där bandet går in i drivrullen. Det ger mest effekt.

Läs mer om linjärsystem och aluminiumsystem – så förbättrar du konstruktionen

Läs mer om linjärsystem och aluminiumsystem

 

Tipsa en vän eller kollega: