2022-08-08

Planetväxeln en partner till din linjärenhet

planetväxel_limjärenhet

I det här inlägget tittar vi lite närmare på varför du behöver använda en planetväxel tillsammans med din linjärenhet. Och hur påverkar egentligen vridmoment, hastighet och vinkelglapp i planetväxeln din maskin?

Planetväxelns plats och funktion

Linjärenheter används idag på många olika ställen inom lager och plock/packning där processer automatiseras, och någon form av växel gör nästan alltid linjärenheten sällskap. Planetväxlar används för att koppla ihop linjärenhet, drivenhet och motor. De säkerställer att förhållandet mellan ingångshastighet, vridmoment, och positionering är rätt. De hjälper också till att utnyttja det tillgängliga installationsutrymmet optimalt. Skulle applikationen kräva det, finns det även vinklade växelalternativ som är ytterligare platssparande.

Vi frågade vår ingenjör Pontus varför man egentligen använder en planetväxel?

– Jo det gör man för att anpassa motorvarvtalet till det varvtal som linjärenheten vill ha. Man behöver i princip alltid någon typ av växel, säger Pontus. Och just en planetväxel väljer man för att den är exakt och kompakt, och ger bra noggrannhet. Dessutom har den bra verkningsgrad.

Inom lagerautomation, vid vilken typ av applikationer hittar man då typiskt linjärenheter?

– Jag kommer spontant att tänka på lagerhissar, eller till exempel när man ska knuffa av saker från ett band. Och i princip alltid behöver man då också en växel.
– Ja, om det då är en remdriven linjärenhet, flikar Pontus in. En remdriven linjärenhet går väldigt långt per inmatat varv, så det behövs ofta högt vridmoment och ganska lågt varvtal. Motorer är ofta tvärtom, högvarviga och med lågt moment.
– Med en kulskruvsdriven linjärenhet behövs det inte, då är kulskruven en fullständig transmission kan man säga.

Planetväxlarna levereras med flertalet valbara gränssnitt mot applikationen, vilket ger konstruktörer en större flexibilitet samt underlättar vid konstruktionsval. De anpassas som standard alltid mot aktuell servomotor.

Lär dig mer om vridmoment, hastighet och vinkelglapp i filmen från vår samarbetspartner WITTENSTEIN:

 

 

lagerautomation

 

 

Tipsa en vän eller kollega: