2021-08-10

Rätt transportband till rätt livsmedel

Transportband-kex

Inom livsmedelsindustrin råder stränga krav på hantering och hygien. Allt som kommer i kontakt med maten måste vara avsett för livsmedelsproduktion. Annars kan materialet överföra ämnen till maten som kan påverka smak, lukt, hållbarhet och i värsta fall även människors hälsa. Transportbanor av olika slag används nästan alltid i en produktionslinje. De bandtransportörer som kommer i direktkontakt med maten måste därför ha ett livsmedelgodkänt band som även är avsett för rätt typ av livsmedel.

Materialval

Det finns ett enormt urval av material och ytegenskaper och här är det viktigt att välja rätt. Om din produktion hanterar frysta livsmedel bör du t.ex. tänka på att välja ett TPU-belagt band som har hög flexibilitet vid låga temperaturer. Och om du har tillverkning av bageriprodukter med kletiga livsmedel som t.ex. deg, är ett band med bra släppegenskaper viktigt för att minska spill. Det finns även band som är ytbehandlade med TPO (Themoplastic Polyolefin) som är PVC-fria och varken innehåller ftalater eller halogener. Nedan finns en sammanställning av de vanligaste materialen, dess egenskaper och exempel på livsmedel som de är lämpade för.

Det är alltid bäst att rådgöra med din leverantör för att hitta rätt kombination av material och ytegenskaper för just din applikation. Tänk också på att i särskilda fall måste hela bandtransportören godkännas för livsmedel, vilket kan kräva annan konstruktion och materialval utöver själva transportbandet. I många fall räcker det att transportbandet är livsmedelgodkänt eftersom det är den komponenten som kommer i direktkontakt med livsmedlet.

Material

Fördelar

Nackdelar

Exempel på livsmedel

Polyester (PET)

·  Mycket hög hållfasthet
·  Hög dimensionsstabilitet
·  God beständighet mot de flesta kemikalier

·  Begränsad elasticitet jämfört med polyamid

·  Bakverk
·  Choklad

Polyvinylklorid (PVC) (Livsmedelsgodkänd variant)

·  God kemikaliebeständighet även mot klor
·  Beständigt mot hetvatten och ånga
·  UV-beständigt
·  Flamskyddade och antistatiska alternativ
·  Kostnadseffektiv

·  Låg flexibilitet vid låga temperaturer
·  Begränsad nötningsbeständighet
·  Begränsad beständighet mot lösningsmedel, olja och fett
·  Problem vid avfallshantering

·  Processad mat
·  Fisk
·  Kött/fågel

Termoplastisk polyuretan (TPU)

·  Hög flexibilitet, även vid låg temperatur
·  Mycket god nötningsbeständighet
·  God olje- och fettbeständighet
·  Luktfri

·  Ej beständig mot hetvatten och ånga
·  Ej beständig mot klor och många organiska lösningsmedel

·  Frysta livsmedel
·  Bakverk
·  Spannmål
·  Pasta
·  Konfektyr/choklad
·  Ost
·  Fisk
·  Kött/fågel

Silikongummi (SI)

·  Hög temperaturbeständighet
·  God släppförmåga
·  Hög kemikaliebeständighet
·  God UV-beständighet

·  Låg draghållfasthet
·  Låg nötningsbeständighet

 

·  Bakverk
·  Choklad
·  Frysta livsmedel

Läs mer om linjära applikationer

Rengöringsmetoder

De allra flesta band som är godkända för livsmedel har god kemisk beständighet och klarar av de vanligaste rengöringsmedlen. För att vara på den säkra sidan är det bäst att läsa bandets produktdatablad för lämpliga rengöringsmetoder för olika bandtyper/-material. Det finns särskilda antimikrobiella band som underlättar på ytor som är svåra att rengöra. Den antimikrobiella tillsatsen påverkar inte livsmedlet på något sätt.

Tillbehör som effektiviserar

MedbringareDet finns flera olika tillval till banden som kan effektivisera din produktion, t.ex. medbringare som gör att godset transporteras felfritt även vid lutning. Medbringare monteras på bandet tvärs med körriktningen. Det går även att montera kantstöd längs med bandet som säkerställer att gods inte trillar av bandtransportören. När man väljer tillbehör som medbringare eller kantstöd är det viktigt att tänka på att dessa har samma egenskaper som själva transportbandet.

New call-to-action

Tipsa en vän eller kollega: