Ett aluminiumstativ är många gånger att föredra framför ett av stål, men vad du ska välja beror på de krav som den slutgiltiga applikationen ställer. Vi benar ut de stora skillnaderna mellan aluminium och stål. Sedan hör vi efter vad våra egna konstruktörer, som arbetar med detta ämne dagligen, har att säga om saken.
Stål och aluminium, vad är egentligen skillnaden?
Stål är den i särklass vanligaste metallen för alla typer av konstruktioner, därefter följer aluminium. Priset på stål är relativt lågt. Väljer du däremot rostfritt stål, är det dock som regel dyrare än aluminium. Stål har hög densitet och metallen är rostbenägen. Som konstruktionsmaterial har aluminium många fördelar. Densiteten är låg, endast en tredjedel av stål, samtidigt som det har hög styrka. Aluminium är mycket enkelt att rengöra med rengöringsmedel, syror, baser, lösningsmedel och ånga. Det fungerar perfekt för miljöer med låg temperatur, då materialet behåller sin uthållighet och till och med blir ännu hårdare.
Fördelar med aluminium:
- Låg densitet, endast en tredjedel av stål.
- Mycket väderbeständigt, aluminium rostar inte.
- Vattenångtätt.
- Hög styrka, det finns legeringar som är lika starka som konstruktionsstål.
- Aluminium är ett mjukt material som är lätt att bearbeta
- Hållbart - 100 procent återvinningsbart.
- Låg vikt att transportera.
- Ogiftigt och hygieniskt.
När ska man då välja ett stålstativ? I korta drag kan man säga att till konstruktioner som kräver hög vikt, är stål ofta rätt val. Likaså om det förekommer hårdhänt hantering. Då krävs ett stativ som är styvt och stabilt, då är stål för det mesta att föredra. En del applikationer kan t.o.m. kräva att man monterar på extra vikter på stativet för att det ska bli tillräckligt stabilt.
Ur konstruktörens synvinkel – flexibilitet en vinnare
Vi pratade med Rollcos konstruktörer som dagligen arbetar med att designa aluminiumstativ, för att höra vad de hade att säga om aluminium- kontra stålstativ. Ett aluminiumstativ är uppbyggt av profiler som har fasta spår, och det monteras lätt ihop med hjälp av olika typer av förbindningar. Du kan enkelt flytta på en förbindning för att ändra på konstruktionen. Detta gör det till ett extremt flexibelt system. Aluminiumprofilerna håller hög precision och är dessutom helt raka redan från början, vilket är en stor fördel.
Att bygga ett stålstativ innefattar moment så som svetsning, planing av stålbalkarna och lackering. På grund av de många olika momenten blir leveranstiden ofta lång, då delarna behöver skickas iväg till olika externa underentreprenörer. Detta påverkar också prisbilden, som blir högre. Då stålbalkar inte har några hål eller någon fästyta, krävs det manuella ingrepp för att koppla in t.ex. sensorer eller el. Här vinner aluminiumprofiler genom sina spår som gör det enkelt att montera på diverse tillbehör.
Rikt utbud av tillbehör
Till ett aluminiumstativ hittar du många färdiga tillbehör, ”ready to go”. Det finns ett stort urval av färdiga delar så som hjul, fötter, gångjärn, handtag m.m.
– Om du är i designfasen och behöver bygga en prototypmaskin, är det väldigt smart att använda dig av aluminiumprofiler, säger Rollcos konstruktör. Du kan då enkelt justera och bygga till efterhand, om du känner att du behöver bygga ut eller ändra på din konstruktion.
Enkelt montage av aluminiumprofiler med hjälp av förbindningar.