2023-11-27

Göran bearbetar i härdat stål

Att bearbeta i härdat stål ger en skön yta samtidigt som man slipper onödig uppmjukning av materialet genom glödning, säger Rollcos maskinoperatör Göran. Han demonstrerar här en axelbearbetning i just härdat stål.

Maskinernas Rolls-Royce

Rollcos maskinoperatör Göran kör en svarv från DMG MORI, årsmodell 2018. Han berättar att det är en av de bättre maskiner som går att hitta ute på marknaden.

– Jag brukar säga att det är Rolls-Royce när det gäller maskiner. Det känns kul att arbeta i en toppmaskin. Det är så enormt stor skillnad. Det är som natt och dag, säger Göran som har stor erfarenhet inom verkstadsbearbetning och maskiner.

I sin maskin bearbetar Göran både stålaxlar och kulskruvar.

Att jobba med härdat material

Göran berättar att maskinen kommer att utföra en bearbetning direkt i en härdad 50 mm stålaxel, utan avhärdning. Härdningen mäter ungefär 2–2,5 mm djupt på axeln därefter är materialet mjukare, vilket går att urskilja med blotta ögat.

Stalaxel_1

– Man får en väldigt skön yta när man kör direkt i härdat material, säger Göran. Han berättar vidare att när man kör i härdat material kan man inte använda kylvatten, det klarar inte skärplattorna av. I stället kör man med luft eller helt torrt.

– Det gäller i alla fall för den här maskinen, säger han.

En fördel för kunden

– Att vi kan köra i härdat material utan att först behöva avhärda kan vara en fördel för kunden. Alternativet om man har en maskin som inte klarar av att köra i härdat material, är att glödga stålet först. Det gör så att materialet blir mjukt över en större yta, något man kanske inte vill, säger Göran. Om till exempel en kulskruv blir mjuk över gängorna där muttern sen ska löpa, kan det påverka hållbarheten och risken för slitage ökar.

Tips från Göran

Vi ber Göran att dela med sig av något tips till Rollcos kunder.

– Om man inte har kunskap om maskiner själv, så lämna ut jobbet till någon som har det. Det är nog det bästa tipset jag kan ge. Då får man det man vill ha utfört, exakt enligt sin ritning. Det är värt eventuella extrakostnader, när man får ett resultat som man kan stoppa rakt in i sin produktion.

Göran gör själv all programmering till sin maskin. Den sparas sen i ett bibliotek, så nästa gång han får en order på samma sak finns programmet redo. Just nu finns det över 1700 olika program i Görans maskin.

Tipsa en vän eller kollega: