2022-11-10

Vad ska man tänka på när man monterar sin skenstyrning?

Två skenstyrningar som jobbar i system bör inte vara krökta. Särskilt inte åt olika håll. Man bör alltid eftersträva så mycket rakhet som möjligt, för att få ett välfungerande system.

Optimera prestandan genom ordentligt uppriktade skenor

Rakhet är a och o när det kommer till montering av skenstyrningar. Därför bör en skenstyrning alltid stöttas upp i två riktningar. När skenan skruvas fast via sina fästhål stöttas den automatiskt upp av underlaget. Men den bör också stöttas upp i sidled. Dels för att den kan ta upp större krafter i sidled då, dels för att man tvingar den att bli rak.

Undvik parallellitetsproblem genom att säkra upp med Compact Rails u-skena

Desto rakare en skenstyrning är, desto bättre fungerar den. Så fort du har mer än en skenstyrning som arbetar i system, riskerar du att få ett parallellitetsproblem om skenorna är böjda.

Om man endast har en skena, så gör det inte så mycket om det är en viss krökning. Men bygger du ett system med två parallella skenor, vilket är väldigt vanligt, då är det en bra start att den första skenan är så rak som möjligt för att kunna få dem parallella, säger vår ingenjör Pontus.

Skenstyrningar har ofta högre precision än vad applikationen i fråga kräver. Man kan därför tänka sig att en hyfsat uppriktad skenstyrning stöttas upp av en skena som klarar av att ta upp lite parallellitetsfel. Ett exempel på tänkbar produkt här är Compact Rails u-skena.

Tips från Pontus:

  • Stötta upp din skenstyrning i två riktningar vid montage
  • Rakheten är väldigt viktig för skenstyrningens prestanda
  • Om möjligt, använd en stödskena som balanserar upp eventuella parallellitetsfel

New call-to-action

 

Tipsa en vän eller kollega: