2023-11-20

Besök Rollcos bearbetningsavdelning

Toppbild_Bearbetningsavdelningen

Många vet att Rollco har egen verkstad, men få känner till att vi faktiskt har en hel avdelning med olika CNC-maskiner. Bearbetningsavdelningen är en central del av verksamheten och merparten av våra produkter passerar genom den. Oftast är det kulskruvar eller axlar som ska svarvas, men vi bearbetar även annat som till exempel aluminiumprofiler och skenstyrningsvagnar. Vi gör ett besök i verkstaden, kikar på våra maskiner och får veta mer om personalen som arbetar där.

Lång erfarenhet och mycket kunskap

Vi pratar med Kim som är verkstads- och lagerchef. Han berättar att Rollco även har verkstäder i Gadstrup i Danmark och i Taiwan, men att verkstaden i Helsingborg är den absolut största produktionsanläggningen. Här arbetar varje dag ca 15 anställda. Ungefär en tredjedel av dem hittar vi på bearbetningsavdelningen.

– Vi har både unga och lite äldre medarbetare på avdelningen, berättar Kim. Det är en enorm styrka för oss. Flera av dem har många års erfarenhet och därigenom en väldigt gedigen kunskap. De yngre kommer in med den digitala kompetensen och tillsammans lär de sig av varandra.

Kim berättar att i princip alla medarbetare på avdelningen kan köra alla maskiner och sköta all programmering på egen hand.

Specialiserade på härdat stål

Vi frågar Kim vad som gör Rollco unika jämfört med våra kollegor i branschen.

– Det är enkelt. Vi är överlägset bäst på är att bearbeta i härdat material och framför allt kulskruvar. Vi har rätt verktyg och maskiner samt lång erfarenhet av det. Många får problem med just härdat material och väljer att i stället avhärda före bearbetning. Det påverkar så klart materialets egenskaper på ett negativt sätt som vi helst vill undvika.

För att säkerställa leveranser även vid extrema arbetstoppar händer det ibland att Rollco lägger ut arbete på mekaniska verkstäder. Det är inte alla som har rätt kompetens eller utrustning för att klara av härdat stål.

– Vi har nu ett par samarbetspartners som vi litar på och vet att de kan leverera bearbetningar med bra kvalitet, säger Kim.

Rollco_CNC-DMG MORI_1

Flera styrda svarvar

I Rollcos verkstad finns tre CNC-styrda svarvar av fabrikatet DMG MORI. Svarvarna kan bearbeta gods upp till 6 m. Kim berättar att de kan han hantera allt från små till stora serier.

Rollco_CNC-DMG MORI_2

CNC-fräsar

Rollco har också 2 styrda fräsar, en DMG MORI och en HAAS.

– I vår HAAS-maskin bearbetar vi främst aluminiumprofiler. Där kan vi hantera längder upp till 12 m. Det är sällan det händer, men om det krävs så går det, säger Kim. Till HAAS-fräsen använder vi CAD/CAM-teknik för att underlätta programmering. Vi får filer från både kunder och vår teknikavdelning till detta.

Rollco_CNC-HAAS

Fräsen från DMG MORI används till alla andra typer av produkter. Även här arbetar vi oftast i härdat material.

Övriga maskiner

– Utöver de styrda maskinerna har vi även en del manuella maskiner. Det är inte så ofta som de används, men de kan vara bra för vissa typer av moment, säger Kim. Vi har också flera maskiner som är särskilt anpassade för våra produkter som till exempel en fullt automatiserad kapmaskin och en maskin speciellt avsedd för skarvning av olika sorts skenor.

Tipsa en vän eller kollega: