2024-04-23

Bygg oändligt långa system med skenstyrningar

Bild HRCGenom en enkel bearbetning i ändarna går det att sammanfoga flera skenor till längre system, till exempel för ett robotåk. De flesta modeller av skenor går att skarva och maxlängden är så gott som oändlig. Ändarna på skenorna bearbetas i en särskild maskin för att göra övergångarna så sömlösa som möjligt.

Förläng din skenstyrning genom att skarva den

En vanlig skenstyrning har ofta på en maxlängd på 3–4 m. Det är dock inte ovanligt att applikationer kräver betydligt längre skenor än så, något som går att lösa på ett relativt enkelt sätt. Genom att slipa skenorna i ändarna, så kallad skarvning, kan man anpassa maxlängden på ett skensystem. Det kan låta otroligt, men genom att skarva skenorna finns det egentligen ingen övre gräns för hur långa skensystem som går att bygga. Typiska applikationer för längre skenstyrningssystem kan till exempel vara robotåk.

De flesta skenor går att förlänga

I princip alla olika skenor i Rollcos sortiment går att skarva. Vanliga skenstyrningar, miniatyrskenstyrningar eller Compact Rail. Skarvningar utförs på allt från små miniatyrskenor, så små som 5 mm breda, på upp till de allra största skenstyrningarna med 65 mm bredd.

Skarvad_ände_skena 

 

 

 

Pilen visar den skarvade änden      

Det är ett jämnt flöde på en till ett par skarvningar i veckan i Rollcos verkstad. Även skenor med ytbehandling som t.ex. Raydentbehandlade SBI-skenor går bra att skarva. Eftersom man inte gör någon åverkan på skenans ovansida, utan endast i skarven där skenan kapas, så behåller skenan sitt ytskydd.  

Hur går det till?

Skarvövergångarna på de kapade skenorna bearbetas i en särskild maskin för att göra övergångarna så sömlösa som möjligt. Vid större system av skenor med flera skarvningar, där det inte är uppenbart i vilken ordning skenorna skaplaceras, märker man upp skenorna i nummerordning. Det är viktigt att skenorna placeras i rätt följd vid installation. På en del skentyper finns det en referenslinje på undersidan, den kan man använda sig av för att säkerställa att skenorna är placerade i rätt riktning.

Skena_med_referenslinje

'

 

 

 

 

 Referenslinje

 

 

 

Tipsa en vän eller kollega: