2024-02-07

CAD-konfigurator med visualisering i realtid

Snabbt, tydligt och lättanvänt, produktkonfiguratorer online har många fördelar. Rollcos VD Johan är en av dem som står bakom företagets pågående projekt med produktkonfiguratorer. Parallellt pågår ett annat spännande projekt där man håller på och utvecklar en kundportal direkt på Rollcos webbplats. Vi passar även på att visa hur en kulskruvskonfiguration kan se ut i ett filmklipp.

Smarta konfiguratorer, ett enklare sätt att designa

Rollco är i processen att lansera smarta konfiguratorer online för hela sitt produktsortiment. Redan idag kan man hitta dem på flera produkter. Det huvudsakliga syftet med produktkonfiguratorerna är att man som kund själv ska kunna anpassa företagets olika produkter, samtidigt som man får en direkt visualisering av det man gör på sin skärm. Man får en tydlig överblick över vilka olika alternativ som finns för produkterna. Slutresultatet blir en CAD-fil som exakt matchar med de val man gjort.

Från programmering till produktkonfiguratorer

Rollcos VD, Johan Brinck, är en av de drivande krafterna bakom företagets projekt med produktkonfiguratorer. Han har en bakgrund inom programmeringJohan_B och började sin karriär som mjukvaruutvecklare på Ericsson, där han sedan arbetade i 14 år. Vi bad Johan att berätta lite om Rollcos produktkonfiguratorer.    

Snabbt, visuellt och skräddarsydda CAD-filer

Vi frågade Johan vilka som är de stora fördelarna för mig som kund med de nya produktkonfiguratorerna, jämfört med mer traditionella sätt att välja och anpassa sin produkt.

– Det finns tre tydliga fördelar som man kan identifiera direkt, säger Johan:

  • Det går snabbare. I stället för att ringa eller mejla och fråga oss, så kan man själv se vilka olika alternativ som finns tillgängliga på en gång.
  • Det visualiseras i nutid. Du behöver inte vänta tills produkten är färdigkonfigurerad för att se ett resultat. Varje liten ändring som du gör på produkten ser du direkt på din skärm. Du får återkoppling på vad du gör och vad du inte gör omgående.
  • CAD-filer direkt. Du får tillgång till CAD-filer som exakt matchar de val du gjort. Du behöver inte logga in på sidan, CAD-filerna är endast ett klick bort.

En lösning som 100% matchar företagets utbud

CAD-filerna som konfiguratorn genererar är i STEP-formatet som är ett generellt format som de allra flesta ritprogram klarar av att hantera, berättar Johan. För att generera CAD-filer använder produktkonfiguratorn sig av de tekniska specifikationer som aktuella komponenter har.

– Har man använt Dynamaker för att konfigurera en produkt så har man fått en produkt som ligger inom ramen för Rollcos tekniska specifikationer, säger Johan. En produkt som garanterat går att tillverka, använda och som Rollco kan leverera. Han tillägger;

– Med det sagt är man alltid välkommen att fråga oss om ytterligare anpassning. Kanske kan man använda sin konfigurerade produkt som en grund att stå på. Det går bra att skicka in resultatet och eventuellt bifoga en ritning så hjälper vi dig vidare. Vi levererar väldigt ofta produkter som är specialanpassade på något sätt.

Nästa steg, en digital kundportal online      

Johan berättar att produktkonfiguratorerna idag är integrerade med Rollcos hemsida. Han säger vidare att företaget just nu är mitt uppe i ett projekt som går ut på att även integrera dem med deras affärssystem. Tanken med detta är att man som kund så småningom kommer kunna få ut ledtid och pris på sina produkter direkt på hemsidan.
Man kan redan idag lägga sin konfigurerade produkt i en varukorg och skicka in den till Rollco för att få en offert. Det finns då också möjlighet att bifoga eventuella ritningar för specialanpassningar.

 

Tipsa en vän eller kollega: