2023-02-23

Från mekare till tekniker, träffa Tobias på Rollcos teknikavdelning

Tobias Nilsson teknisk support Rollco

Som gammal mekare med ett brinnande fordonsintresse faller sig jobbet med teknik på Rollco naturligt för Tobias. Han är relativt nyanställd, men har snabbt funnit sig till rätta på företaget och tillfört ytterligare spetskompetens inom området för aluminiumprofiler.


Namn: Tobias Nilsson
Ålder: 35
Position: Teknisk support på Rollco, Helsingborg
År på Rollco: 1 år, anställd sedan 2022

Jobbet på Teknisk support

Tobias arbetar sedan ett års tid med teknisk support till Rollcos kunder och säljare. I hans portfölj ingår hela Rollcos produktsortiment som kulskruvar, axlar, aluminiumprofiler, bandtransportörer m.m. På hans avdelning arbetar idag totalt fem fast anställda samt en konsult.
– Man kan säga att mina kunder i första hand är Rollcos säljare. De förmedlar kundernas behov och önskningar till oss på teknikavdelningen. Tobias berättar att han arbetar mot Rollcos säljkontor i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

– En vanlig dag ritar jag en hel del och bereder artiklar som sen ska tillverkas i vår verkstad.
– Vi driver också en del utvecklingsprojekt för nya produkter, där är jag också delaktig. Just nu håller vi på och utvecklar en kuggremstransportör. Den kommer att bli en del av Rollcos standardsortiment när den är färdig. Men vi designar den från scratch. Kul, tycker Tobias.

Atmosfären på Rollco

På frågan vad som är roligast med hans jobb svarar Tobias utan att tveka;

– Det är kollegorna! Och då menar jag inte bara de som arbetar i mitt team på Tech Support, utan kollegorna på hela Rollco. Det spelar ingen roll var på företaget man är, det är en trevlig atmosfär.

Vad är de största utmaningarna i det dagliga arbetet?

– Det är att lösa säljarnas problem, säger Tobias och skrattar. Våra säljare är väldigt hängivna våra kunder, och vill alltid försöka att lösa deras problem till varje pris. Ibland är det tufft, man vill kanske ha en Ferrari men helst betala för en Fiat. Då får vi pussla för att hitta den bästa medelvägen där vi kan möta kundens behov.

– Rollco har en bred produktportfölj, och det tar tid att bygga upp en djupare kunskap inom alla områden. Jag har tidigare arbetat med aluminiumprofiler så de produkterna kan jag, andra lär jag mig mer och mer om hela tiden. Man är aldrig fullärd, säger Tobias.

Vad kännetecknar Rollco som företag?

– Snabba och flexibla, skulle jag säga. Det finns ingenting som inte går att lösa.

Kundkontakt

Det händer att Tobias har direktkontakt med Rollcos kunder.

– När det finns en teknisk lösning som inte kräver någon mellanhand så kan jag vara i både mejl- och telefonkontakt med kunden. Jag brukar stämma av med säljaren vem som är kontaktperson, eller om det är något annat viktigt som jag behöver veta. Jag bollar ofta också idéer med säljaren, eftersom han känner kunden och dennes behov väl. Ibland kan jag behöva följa med ut och besöka en kund. Det är kul att komma ut i verkligheten och se hur det faktiskt ser ut där våra lösningar används, säger Tobias.

Är du en tekniknisse på fritiden?

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av bilar och fordon, och det går ju lite hand i hand med ett teknikintresse. Är det något som ska kopplas in där hemma så är det ju jag som gör det.
– Jag är mekare från början och till stor del självlärd inom teknik. Det startade med mekande, sen började jag själv rita lite CAD hemma. Efter det hittade jag ett jobb där jag hade möjlighet att lära mig mer och utveckla mig inom teknik, och nu ritar jag linjärmoduler.

Om du skulle arbeta enbart för det var kul, men utan att behöva pengar, vilket jobb skulle du då välja?

– Då hade det nog varit att bygga, eller ja, bygga om bilar. Förädla bilar kan man säga.

New call-to-action

Tipsa en vän eller kollega: