2024-01-08

Hamed bearbetar aluminiumprofiler

När materialet anländer till Hameds arbetsstation tar han hand om det hela vägen från programmering av maskinen, tills det att det bearbetade materialet är färdigt. Han tycker det är kul med nya projekt och är inte rädd för att möta utmaningar som kan uppstå i arbetet.

Hameds CNC-fräs

Hamed berättar att han har arbetat tre år inom yrket som maskinoperatör. Han ansvarar idag huvudsakligen för en av Rollcos fräsar, en Haas VF-4SS från 2017. Den består av ett treaxligt system som rör sig, samtidigt som det finns ett vinkelhuvud för borrning och gängning. Maskinen kan kyla både med luft och kylvätska. Max varvtal ligger på 10 000 rpm.

Specialbearbetning i aluminiumprofil

Hamed börjar med att visa en simulering på datorn. Han kan där se en förhandsvisning i 3D-format på hur profilen kommer att se ut när den är färdigbearbetad. Programmeringen av maskinen har han själv gjort i mjukvaran, CAM-systemet.

Aluminiumprofilen som ska bearbetas är i storlek 120x40, och bearbetningen består av flera hål och spår som ska fräsas upp.

– Just det här är ett testprojekt, som om det blir godkänt kommer att bli ett återkommande jobb, berättar Hamed.

Han säger att det händer då och då att han fräser i aluminiumprofiler.

– Vi kör både i härdat stål och aluminium, ungefär 50/50.

Aluminiumprofil_1

Hamed tycker han har ett kul jobb och gillar när man tillverkar nya saker och klarar av utmaningar man möts av i jobbet.

– Man får se resultatet i verkligheten när det kommer ut ur maskinen, det tycker jag är häftigt.

Tipsa en vän eller kollega: