2024-04-15

Miniatyrskenstyrningen – stark som en myra

Miniatyrskenstyrningar Rollco

Liten, snabb och stark. Så skulle man kunna beskriva miniatyrskenstyrningen. Den kan vara liten som en tändsticka och nå topphastigheter på upp till 10 m/s. Den är naturligt rosttrög och lämpar sig mycket bra för t.ex. medicintekniska lösningar, labbutrustning och automation.

Små som tändstickor

En miniatyrskenstyrning kan vara lika liten som en tändsticka. Den minsta modellen är endast 2 mm bred medan den största mäter 15 mm. På grund av de små dimensionerna är en miniatyrskenstyrning väldigt känslig för korrosion. Minsta lilla ytrost på skenan kan komma att påverka prestandan. På grund av detta tillverkas de alltid i rosttrögt stål. Rostskyddet gör att skenorna utan problem klarar både långa transporter och kondensation. De lämpar sig därför också för renrumsapplikationer där nogsam rengöring kan komma att tvätta bort den annars skyddande oljefilmen. De är dock inte gjorda för applikationer utomhus eller på havet.

Tillverkningen – Ett hantverk

Miniatyrskenorna slipas fram ur dragna stålstänger. Tillverkningen av vagnarna är komplicerad då man jobbar med så små kulor som 0,7 Ø mm. Arbetet med att montera kulor i vagnarna görs för hand och det krävs näst intill urmakarverktyg för att hantera de minsta storlekarna. För att säkra kvaliteten används olika hjälpmedel, men huvuddelen av arbetet görs för hand.

Infästningsskruvar medföljer alltid när du köper en miniatyrskenstyrning. Till större storlekar går det bra att använda standarddimensioner av skruvar, men de allra minsta kräver ofta specialskruvar som kan vara svåra att få tag på.

Hastigheter på upp till 10 m/s

Vagnarna finns i två huvudutförande, SS och ZUE. Man kan säga att de befinner sig i varsin ände av användningsspektrat, ZUE är extra allt medan SS passar för applikationer med lite lägre krav.

ZUE är det rätta valet för automation. Den är extra tätad och har en inbyggd smörjdepå med en filt som håller smörjningen länge. Till skillnad från SS som endast är tätad runt skenans periferi, har ZUE även lateraltätningar. ZUE är förstärkt med stålgavlar för att tåla högre hastigheter och högre acceleration. Rollcos produktspecialist Pontus berättar för oss att topphastighet för ZUE-vagnen sägs vara hela 10 m/s.

– Jag vet dock inte om jag hade vågat prova, tillägger han och skrattar. Då man sällan har så långa rörelser med miniatyrskenstyrningar är det svårt att komma upp i den hastigheten. Men med så hög topprestanda så får man en enorm tillförlitlighet för allt där under. Väldigt högt i tak för högfrekventa och snabba rörelser, säger Pontus.

SS har mindre tätningar och ingen inbyggd smörjreserv, men det finns en plats för den också. Den passar i applikationer som inte har så frekventa rörelser, t.ex. i labbutrustning och liknande. Där håller de smörjningen väldigt länge ändå.

 

Applikationer där du hittar miniatyrskenstyrningar

 • Monteringsmaskiner
  Miniatyrskenstyrningar hittar man bland annat i snabba monteringsmaskiner.
 • Medicintekniska lösningar
  De är också vanligt förekommande inom medicintekniska lösningar, t.ex. vid hantering av småsaker som injektionssprutor och testutrustning, när dessa förflyttas och förpackas.
 • Gripdon
  I gripdon på robotar har man massa små rörelser. Här vill man oftast försöka hålla nere vikterna, då passar miniatyrkomponenter med sin låga vikt bra.
 • Labbutrustning
  I labbutrustning vill man hålla nere dimensionerna och många attraheras av att produkten är rosttrög som standard. Här är det är viktigt med renheten och man riskerar inte att det rostar även om man kör men minimal smörjning.

 

Tipsa en vän eller kollega: