2021-04-28

Tänk miljövänligt när du väljer band till din bandtransportör

_77A5191

När du designar din bandtransportör är själva bandet en del som ofta glöms bort.
Vi har pratat med Sam som är applikationsingenjör på Rollco, och dagligen arbetar med att konstruera och designa bandtransportörer, om vad det finns för miljövänliga alternativ att ta i beaktning.

Välj rätt från början

– Många kunder tänker inte ens på att välja bandtyp när det lägger sin beställning. Vi får ofta vända tillbaka och fråga våra kunder vad de vill ha. Svaret blir då många gånger ”välj det billigaste alternativet”, säger Sam. Valet faller då oftast på ett vanligt PVC-band. Billigt men kanske inte alltid billigast i längden?
PVC-band har hög mellanfriktion vilket leder till högt slitage och bandet kan behöva bytas inom relativt kort tid. Väljer du ett dyrare band men med bättre hållbarhet, kanske det har fem gånger så lång levnadstid innan det behöver bytas ut.

– Förutom att det uppenbart genererar mindre miljöpåverkan så kan det till och med vara så att den totala slutkostnaden för blir lägre med det dyrare bandalternativet på sikt, fortsätter Sam.

Vad behöver du egentligen?

Gör en ordentlig behovsanalys på din bandtransportör från start för att komma fram till vilket band som passar bäst för din applikation. Om du är osäker, fråga din leverantör om råd. De är specialister på det de säljer och kan ofta komma med bra råd.
Sam ger tipset att gärna beställa provbitar på bandet om man är osäker. Det går att ordna fram relativt snabbt, även om det skulle vara ett specialband.

Beställ provkit

TPO-band utan ftalater eller halogener

– Band som är ytbehandlade med TPO (Thermoplastic Polyolefin) är PVC-fria. De innehåller inga så kallade ftalater eller halogener. Det kan vara lämpligt om bandet kommer att vara i frekvent kontakt med människor. Bland annat inom matindustrin är detta en faktor att ta i beaktning, säger Sam.
Ftalater är en tillsats som inte är fast bunden till plasten/gummit, och kan därför läcka ur materialet under dess livslängd. Halogener är svårnedbrytbara i naturen och brandfarliga.

Änddrift istället för mittdrift

– Jag kan inte låta bli att nämna änddrift istället för mittdrift när vi pratar om hållbarhet och bandtransportörer, säger Sam. Det har inte med bandet i sig att göra, men genom att välja änddrift på din bandtransportör, så går det åt ungefär hälften så mycket material för att tillverka den. Det leder till lägre vikt och färre komponenter. Den blir lättare att frakta och lägre i inköpspris.
En enkel sak att välja, om det är möjligt för din applikation, som har stor sammanlagd miljöpåverkan.

New call-to-action

Tipsa en vän eller kollega: