2021-08-31

Teleskoperande lösningar i specialfordon

Brandbil

Många typer av fordon hade inte klarat sig utan linjära komponenter som exempelvis teleskopskenor. De underlättar hanteringen av bårar i ambulanser, ger utryckningspersonal snabb tillgång till sin utrustning och förbättrar ergonomin för många yrkeschaufförer. Teleskopskenorna ger inte bara smidig funktionalitet utan hjälper även till att optimera, ofta ganska begränsade, utrymmen. Här visar vi ett par typiska exempel på vad teleskopskenorna kan användas till.

Symbol_teleskop-sits

Justering av säte

Det absolut vanligaste användningsområdet av teleskopskenor i fordon är för inställning av sätet. Teleskopskenor fungerar utmärkt till att justera sätet fram och tillbaka eller förlänga sitsen. Detta är något som behövs och förekommer i alla typer av fordon. Ibland finns också behov av att kunna flytta manöverpaneler och skärmar i sidled och även där är teleskopskenor en lämplig lösning.

Symbol_teleskop-ramp

Rullstolsramper och bårar

Teleskopskenor kan också användas till rullstolsramper till fordon som t.ex. färdtjänstbilar och akutbårar i ambulanser. Det finns teleskopskenor som klarar av laster på ett par ton och då de ofta tillverkas av kalldraget kolstål har de mycket lång hållbarhet och är stabila med minimal nedböjning.

Symbol_teleskop-låda

Hyll- och lådförvaring

De flesta typer av specialfordon kräver någon typ av förvaring. Det kan vara utdragbara lådor för utrustning i en ambulans, hyllor i en servicebil eller förvaring i en husvagn. Ytterligare ett exempel är sändarvagnar/OB-bussar (inspelningsbussar), där finns stora krav på förvaring på tung och dyr teknisk utrustning som kameror, mixerbord, kabelvindor o.s.v. Teleskopskenor gör det möjligt att optimera förvaringsutrymmet på trånga ytor och även förbättra ergonomin. Eftersom man kan dra ut lådor och hyllplan ordentligt får man också en bättre överblick över var sakerna ligger.

Symbol_teleskop-dörrar

Skjutdörrar

Skjutdörrar och skjutbara luckor förekommer både interiört för olika typer av förvaring eller som avdelare mellan utrymmen. De kan också användas exteriört för förlängning av tak, takluckor, inspektions- eller serviceluckor.

Symbol_teleskop-trailer

Utskjutbara moduler

Då det finns teleskopskenor som klarar av laster på ett par ton kan de också användas till utskjutbara moduler på påbyggnadstrailers som används för utställningar, mobila bibliotek eller blodbussar. Andra exempel är cateringbilar och foodtrucks med öppningsbara sidor med utskjutbara diskar och displayer. Last-, skåp- och bärgningsbilar kan också ha behov av utdragbara last- eller lyftplattformar och vinschar.

New call-to-action

Genomtänkta val

Design och konstruktion av specialfordon kräver att man tar välgenomtänkta beslut när det gäller komponenter och materialval. För vissa specialfordon, som exempelvis utryckningsfordon, är det oerhört viktigt att funktionerna alltid fungerar exakt som det är tänkt, dag ut och dag in. Alltså måste man noggrant dimensionera rätt. Det finns ofta specifika krav vad gäller belastning, vibrationer och stötar. Teleskopskenorna kan användas både horisontellt och vertikalt. Den vertikala förflyttningen är av naturliga skäl mer utmanande och kräver mer eftertanke vid konstruktionen.

Den omgivande miljön

Man måste också ta hänsyn till de omgivande faktorerna och välja material som klarar t.ex. fukt, damm eller temperaturförändringar om komponenterna kan komma att utsättas för det. Särskilt entreprenad- eller servicefordon utsätts för smuts, vatten och grus. Det brukar finnas materialval och ytbehandlingar som möter de allra flesta krav.

Oändliga möjligheter

Teleskopskenor är också vanliga komponenter på tåg, t.ex. till skjutdörrar eller batterilådor. De förekommer även inom flyget för justering av stolar, nack-, fot- eller armstöd, utdragbara bord eller skärmar. Antalet möjliga applikationer är som sagt oändliga och endast fantasin sätter gränser.

Teleskopskenor i brandbilar

Tipsa en vän eller kollega: