2022-09-01

Får man lov att snurra en kulbussning runt en axel?

Att snurra en kulbussning runt en axel, kan kännas naturligt när den är obelastad. Det är dock inte någon bra idé då det snabbt leder till förstörelse av kontaktytorna.

Glider istället för att rulla

Vid första anblick kan det kännas som att en obelastad kulbussning roterar relativt smidigt runt en stålaxel. Så är det dock inte, kulorna i bussningen rullar egentligen inte alls vid rotation, utan de glider. Detta kan snabbt leda till förstörelse av belastningsytorna.

– En liten rotation går dock att acceptera, om det beror på inbyggnadsfel, säger vår ingenjör Pontus. Men aldrig någon kontinuerlig rotation då det förstör produkterna ganska fort.

Kan jag momentbelasta min kulbussning?

En kulbussning har ingen förspänning, som t.ex. en skenstyrningsvagn har. Det finns alltid ett visst glapp mellan axel och bussning. Om man då försöker momentbelasta kulbussningen, blir det en kantbelastning på de två yttre kulorna, vilket leder till att kulbussningen går väldigt dåligt på axeln. Att använda sig av en kulbussning och momentbelasta är således ingen bra idé. Kulbussningen ska endast betraktas som ett punktstöd.

Tips från Pontus

  • Momentbelasta aldrig en kulbussning
  • En kulbussning är inte gjord för en roterande rörelse

Få_två_teleskopskenor_gratis

 

Tipsa en vän eller kollega: